Mailkatalogen är som en telefonkatalog på nätet, men istället för telefonnummer innehåller katalogen mejladresser. Både privatpersoner och företag har möjlighet att lägga upp sin information i en sökbar databas. Till tjänsten kommer några villkor. Som privatperson är det kostnadsfritt att ansluta sig och att använda tjänsten. Företag betalar en engångssumma och därefter tillkommer inga andra kostnader. Övriga villkor som gäller är bland annat att de uppgifter som ligger på hemsidan endast är tillgängliga för registrerade medlemmar. Inte heller är de mejladresser man som användare registrerar sig med synliga – kontakt sker genom ett formulär på sidan. Först när mottagaren besvarar mejlet visas personens adress.

Det är enkla villkor som gäller, just för att tjänsten ska vara lätt att använda. Inga personuppgifter som registreras kommer att säljas vidare för vinstgivande syfte. Förutom namn och mejladress är övrig information frivillig att fylla i. Den frivilliga informationen kommer att vara synlig för andra registrerade medlemmar på sidan. Syftet med sidan är att det ska vara enkelt att hitta vänner, bekanta och kollegor för att kunna kontakta dem. Uppgifterna administrerar användaren själv och ändrar efter önskemål och behov. Om sidan upptäcker att den registrerade mejladressen upphör har Mailkatalogen rätt att avsluta kontot. Detta för att endast aktuella uppgifter ska ligga inne i sidans register.

Villkor för de uppgifter som läggs in i Mailkatalogen

Villkor över sparad information

De villkor som gäller för uppgifter som användarna registrerar är att de sparas i en databas hos internetleverantören för sidan. Dessa skyddas genom inloggning med lösenord och inga obehöriga har tillträde. Att informationen sparas är för att kunna se statistik över vilka som använder Mailkatalogen. Det som sparas är bland annat vilket datum användaren har varit inne och sökt eller skickat meddelande samt vilken typ av enhet användaren har brukat. Detta är för att sidan ska vara funktionell och tillgänglig för de flesta användare av tjänsten. Innehållet i de meddelande som skickas genom sidan kontrolleras inte av mejlkatalogen. Att skicka meddelande är därför privat.